De la A la G, sau noile etichete energetice

Sunt cunoscute tuturor. În special unui procentaj de 93% dintre consumatorii din Uniunea Europeană. Etichetele energetice sunt un instrument dezvoltat de UE pentru a promova cele mai ecologice aparate. Acum, trebuie să le reînvăţăm de la zero. Nu vă faceţi griji, lecţia este simplă.

De ce au fost modificate etichetele?

Primele etichete energetice au fost aplicate pe frigidere în anii '90. Majoritatea aparatelor de pe piaţă se încadrau în clasa energetică „E”. Datorită inovaţiilor dezvoltate în industria aparatelor electrocasnice, au fost create produse cu clase energetice din ce în ce mai performante. Totuşi, când scala originală a claselor energetice nu a mai fost suficientă, clasa energetică superioară a fost extinsă adăugând simbolul plus pentru fiecare nivel superior. Aşa au apărut clasele energetice A+, A++ şi A+++. În prezent, nici măcar această metodă de clasificare energetică nu mai este suficientă. Pentru a obţine progrese tehnice suplimentare, UE a decis să elimine simbolurile plus din sistem şi să revină la scala originală de la A la G. Acum, aparatele Hansa sunt prevăzute cu etichete cu noua scală de clasificare energetică.

Noile reguli vizează îmbunătăţirea lizibilităţii etichetelor energetice şi asigură clasificări superioare pentru şi mai multe aparate eficiente energetic. Modificările au fost implementate în 2021, însă nu au fost incluse toate grupele de aparate etichetate anterior.

Aspectul noilor etichete energetice

Ce s-a schimbat?
•    Simbolurile plus au fost eliminate, iar acum se utilizează noi clase energetice (de la A la G) cu noi culori atribuite fiecăreia dintre acestea – un produs cu aceeaşi clasă energetică ca înainte este atribuit acum unei noi clase energetice.
•    Clasa energetică A este atribuită celor mai avansate aparate.
•    Un cod QR este acum afişat pe fiecare etichetă, cu o legătură spre fişa online cu datele produsului din baza de date EPREL.
•    Acum se utilizează pictograme noi pentru a prezenta caracteristicile aparatelor.
•    Acum se utilizează o scală a nivelului de zgomot, aparatele care au nivelul de zgomot A fiind cele mai silenţioase, iar aparatele care au nivelul de zgomot D fiind cele mai zgomotoase.
•    Principiile în baza cărora se calculează parametrii aparatului sunt modificate, aspect care se aplică, de exemplu, în cazul maşinilor de spălat rufe şi maşinilor de spălat vase.

Ce aspecte rămân neschimbate?
Clasificarea energetică a produselor. Acestea vor fi în continuare ecologice, însă vor fi atribuite unor noi clase energetice (şi culori).

Eticheta privind clasa energetică fără simbolurile plus (+): reevaluarea formatului utilizat în anii anteriori.
Noile reglementări UE readuc în uz scala de clasificare din punct de vedere al eficienţei energetice folosită în urmă cu aproape 20 de ani, cu clase de la A la G şi fără simbolurile plus. Acum, etichetele energetice sunt mai uşor de înţeles de către utilizatori.

Eliminarea simbolurilor plus a necesitat reevaluarea claselor energetice ale aparatelor. În consecinţă, modelele cu cea mai înaltă clasă energetică denumită A+++ sunt acum clasa C (sau după caz), iar câteva dintre aparatele clasa A+ sunt clasificate chiar în clasa G. Nu există o anumită regulă care să definească modificarea caracterului clasei energetice de pe scală, cu excepţia faptului că clasele energetice A şi B sunt rezervate pentru cele mai recente modele care sunt şi mai economice. Producătorii de aparate electrocasnice, inclusiv Hansa, dezvoltă în continuare progrese tehnice, ceea ce înseamnă că în viitor vor exista pe piaţă produse moderne cu cele mai înalte clase energetice. În cazul unora dintre cele mai solicitante grupe de produse, este posibil să nu se găsească niciun aparat cu clasa energetică A sau B.

Energy labels
Observaţie!
Aparatele care utilizează cele mai noi tehnologii pot fi incluse în clase cărora li se atribuie etichete galbene, portocalii sau roşii, nu doar în clase cu etichete energetice verzi, aşa cum se întâmpla în cazul sistemului de etichetare energetică anterior.

Codurile QR
Fiecare etichetă energetică nouă include un cod QR care, atunci când este scanat, vă direcţionează către o pagină web dedicată, care conţine detaliile modelului de aparat pe care utilizatorul doreşte să le cunoască. Pe aceste pagini vor exista etichete electronice generate automat şi fişe cu datele produselor.
Din anul 2019, toate modelele de aparate care trebuiau să prezinte obligatoriu etichete energetice (indiferent dacă este vorba despre etichetele anterioare sau cele noi) sunt înregistrate în baza de date EPREL a UE. Fiecare model se găseşte în EPREL, pe o pagină web dedicată, cu detalii pentru utilizatori, iar producătorul sau importatorul aparatelor generează o legătură către pagina respectivă, care apare sub forma unui cod QR pe eticheta energetică. Aparatele cu etichete energetice vechi fără coduri QR pot fi găsite direct în baza de date EPREL.

Economie de energie
Adesea, ambiţia producătorului nu este suficientă. Alegerile clienţilor sunt cele care îi impulsionează pe producători să găsească soluţii noi şi inovatoare. Astfel, cele mai populare frigidere din clasa energetică C din urmă cu 20 de ani au fost înlocuite cu omonimele moderne din clasa A+++ care utilizează cu aproximativ 80% mai puţină energie electrică. Observaţie: Deciziile dumneavoastră de achiziţie pot influenţa avansarea viitoarelor produse pe scala eficienţei energetice. Pentru compania Hansa, cerinţele dumneavoastră sunt cele mai importante.

Întrebări frecvente

Pentru ce produse s-au modificat reglementările UE privind etichetele energetice?
Noile reguli se aplică în cazul maşinilor de spălat vase, maşinilor de spălat rufe, maşinilor de spălat rufe cu uscător, frigiderelor, răcitoarelor de vin şi congelatoarelor. Producătorii au creat noile etichete energetice ale acestora începând din noiembrie 2020, ceea ce va simplifica înlocuirea etichetelor în vitrinele magazinelor începând cu luna martie 2021. Noua etichetă energetică cu cod QR va deveni obligatorie de la 1 martie 2021, însă până atunci rămân valabile vechile etichete.

De ce maşina mea de spălat rufe din clasa A+ achiziţionată recent apare acum cu o nouă etichetă pentru clasa E?
Reglementările UE privind etichetele energetice au fost modificate pentru maşinile de spălat vase, maşinile de spălat rufe, maşinile de spălat rufe cu uscător, frigidere, răcitoarele de vin şi congelatoare. Toate aceste aparate sunt prevăzute acum cu etichete energetice cu noua clasă energetică. Regula principală a reevaluării a fost eliminarea claselor energetice cu simbolul „plus” utilizate până acum şi faptul că cele mai înalte clase energetice, A şi B, ar trebui să fie atribuite aparatelor a căror economie de energie va depăşi nivelurile optime existente în prezent. În consecinţă, un model clasificat anterior ca făcând parte din clasa A+++ poate fi clasificat acum chiar şi în clasa D, însă eficienţa sa energetică va rămâne aceeaşi.

De ce s-a modificat atât de mult clasificarea energetică?
Noua etichetă energetică UE a fost introdusă pentru a facilita diferenţierea între aparatele electrocasnice mai avansate din punct de vedere tehnic. În funcţie de eficienţa energetică înregistrată de un aparat, acestuia i se va atribui o clasă energetică specifică de pe noua scală. Legislatorii UE au decis să modifice scala claselor energetice anterioară, lăsând clasele superioare neocupate şi făcând loc pentru progrese viitoare în ingineria aparatelor electrocasnice. Nu există un tabel de conversie simplă între clasele energetice vechi şi cele noi, deoarece noile etichete energetice sunt definite printr-o nouă metodă de testare. De aceea, aparatele electrocasnice vor prezenta clase energetice diferite pe noile etichete. Totuşi, eficienţa energetică a produsului rămâne neschimbată. Se schimbă doar clasa energetică a produsului sau litera indicată pe eticheta energetică.

De ce am găsit două etichete energetice cu clasificări şi valori diferite în cutia aparatului electrocasnic achiziţionat recent?
Reglementările UE privind etichetele energetice au fost modificate pentru maşinile de spălat vase, maşinile de spălat rufe, maşinile de spălat rufe cu uscător, frigidere, răcitoarele de vin şi congelatoare. Noua etichetă energetică cu cod QR va deveni obligatorie de la 1 martie 2021, astfel că o puteţi ignora până atunci. Totuşi, faptul că pe o etichetă apare, de exemplu, clasa A+++, iar pe cealaltă etichetă apare clasa F, nu înseamnă că produsul achiziţionat este în vreun fel diferit de cel pe care l-aţi văzut în magazin sau pe site-ul web. Clasa energetică a produsului rămâne aceeaşi. Se schimbă doar clasificarea energetică sau litera indicată pe eticheta energetică.

Noua etichetă energetică va optimiza eficienţa energetică?
Are potenţialul de a face acest lucru. Dacă ţineţi cont de progresul industrial înregistrat de la implementarea primei etichete energetice cu 25 de ani în urmă, puteţi găsi câteva exemple convingătoare. Un frigider modern utilizează numai un sfert din puterea electrică a modelelor de acum 20 de ani, în timp ce o maşină de spălat vase vă poate ajuta să economisiţi aproximativ o treime din energia pe care aţi utiliza-o pentru a spăla manual vasele. Producătorii europeni de aparate electrocasnice investesc 1,4 miliarde de euro în cercetarea ştiinţifică şi dezvoltare pentru a înregistra o evoluţie sustenabilă.

De ce sunt amplasate frigiderele sau maşinile de spălat rufe prevăzute cu eticheta energetică nouă lângă aceleaşi aparate cu eticheta energetică veche în magazin?
În circumstanţe speciale, reglementările permit comercializarea aparatelor cu etichete energetice vechi. Un exemplu include modelele în cazul cărora producţia s-a încheiat la 1 noiembrie 2020, neexistând astfel etichete energetice noi pentru acestea. Produsele pot fi vândute cu etichetele energetice vechi până la finalul lunii noiembrie 2022.

Care este potenţialul eficienţei energetice în viitor?
Eficienţa energetică reprezintă un potenţial important, în special în cazul produselor care încă trebuie să-şi câştige popularitatea meritată. De exemplu: o maşină de spălat vase modernă utilizează cu o treime mai puţină electricitate şi cu o zecime mai puţină apă atunci când se face o comparaţie cu spălarea manuală a vaselor. Eficienţa energetică este doar un aspect al evoluţiei. Viitorul aparţine aparatelor inteligente, cum ar fi frigidere care ajută la prevenirea risipei de alimente sau diverse tipuri de aparate care pot regla automat temperatura, după cum este necesar. Hansa a făcut deja paşi importanţi în această direcţie.

Noua etichetă energetică este mai lizibilă decât cea veche cu simbolurile „plus”?
Unul dintre principalele obiective ale implementării noii etichete energetice a fost îmbunătăţirea lizibilităţii. Toate dovezile existente indică faptul că acest obiectiv a fost îndeplinit.