Economisirea energiei este la modă

Atunci când achiziţionaţi un nou aparat electrocasnic, trebuie să luaţi în considerare mai multe aspecte. Iar eficienţa energetică este deosebit de importantă, mai ales din cauza creşterii continue a preţurilor. Şi deşi aparatele care se încadrează într-o clasă de eficienţă energetică superioară ar putea fi mai scumpe, investiţia dumneavoastră se poate amortiza mai ales în cazul utilizării zilnice a acestora.

Clasa de eficienţă energetică: ce înseamnă aceasta?

Fiecare aparat consumator de energie electrică este încadrat într-o clasă de eficienţă energetică, începând de la G, care indică cel mai înalt consum de energie electrică, şi ajungând până la A+++, care reprezintă cel mai redus consum. Majoritatea aparatelor noi comercializate în prezent se încadrează între clasele de eficienţă energetică A şi A+++. Acest lucru se datorează parametrilor optimizaţi ai acestora: cu cât eficienţa energetică este mai mare, cu atât se adaugă mai multe plusuri. Producătorul trebuie de asemenea să specifice consumul electric anual în kilowaţi pe oră (kWh) şi să le permită consumatorilor să facă o alegere uşoară.

Consum energetic cu până la 40% mai mic

Cele mai active aparate din locuinţă sunt frigiderele şi congelatoarele. Acestea sunt conectate la priză în permanenţă, astfel încât optarea pentru o clasă de eficienţă energetică superioară poate reduce semnificativ facturile dumneavoastră pentru energia electrică. Frigiderele Hansa care se încadrează în clasa de eficienţă energetică A++ economisesc cu până la 30% mai multă energie electrică, iar congelatoarele din aceeaşi clasă asigură economii cu până la 40% mai mari comparativ cu aparatele din clasa A.

Eficienţa energetică este întotdeauna importantă?

Desigur, nu toate aparatele electrocasnice trebuie să se încadreze neapărat în cea mai înaltă clasă de eficienţă energetică; totul depinde de frecvenţa cu care le utilizaţi. Familiile cu copii ar trebui cu siguranţă să aibă în vedere achiziţionarea unei maşini de spălat rufe mai eficientă, iar o maşină de spălat vase din clasa de eficienţă energetică A++ sau A+++ este ideală dacă obişnuiţi să organizaţi frecvent petreceri. Privind în perspectivă, o maşină de spălat vase Hansa din clasa de eficienţă energetică A++ asigură 70 de cicluri de spălare gratuite pe an.

Dacă familia dumneavoastră doreşte să mănânce sănătos, ar fi indicat să achiziţionaţi şi un cuptor mai eficient din punct de vedere energetic. Mesele zilnice nu doar vă permit să asiguraţi sănătatea şi buna-dispoziţie a familiei, ci reprezintă şi un alt mod de a face economii.