Mai puţină apă, mai multă satisfacţie
Nu toate maşinile de spălat rufe sunt la fel. Două aparate cu tamburi de dimensiuni egale pot avea niveluri de consum de apă diferite. De exemplu, maşinile de spălat rufe Hansa setate la programul Bumbac utilizează numai 39 de litri de apă la temperaturi de 40 şi 60 °C, iar modelele mai vechi utilizează chiar şi 50 de litri de apă. Consumul anual mediu de apă al maşinilor de spălat rufe Hansa este de 9.000 până la 10.000 de litri de apă, iar cel al modelelor mai vechi este de 2 - 2,5 ori mai mare. Astfel, puteţi reduce considerabil facturile dumneavoastră anuale pentru apă.
Spălare economică
După achiziţionarea unei maşini de spălat rufe moderne, economice, este important să acordaţi atenţie „comportamentului” de spălare al acesteia. Regula numărul unu: porniţi maşina de spălat rufe numai după ce aţi încărcat-o suficient. Totuşi, supraîncărcarea acesteia se poate solda cu un consum de apă şi energie electrică crescut, precum şi cu rezultate de spălare nesatisfăcătoare. Aceasta este de asemenea una dintre cele mai frecvente cauze de defectare a aparatului. Evitaţi adăugarea unor cantităţi prea mari sau prea mici de rufe. Pentru a reduce suplimentar costurile, puteţi spăla în prealabil manual zonele cu pete mai dificile, iar apoi să setaţi ciclul de spălare la o temperatură mai scăzută.
Ar trebui să vă faceţi griji cu privire la gradul de duritate a apei?
Apa utilizată pentru spălare afectează atât maşina de spălat rufe, cât şi rezultatele de spălare. Apa dură poate determina un consum mai mare de detergent şi curăţarea mai puţin eficientă a rufelor. Aceasta ar putea de asemenea să deterioreze componentele maşinii de spălat rufe, inclusiv furtunul de evacuare, rezistenţa şi chiar tamburul. Puteţi testa gradul de duritate al apei utilizând kituri de testare. Pentru decalcifierea apei cu un grad de duritate înalt şi mediu, puteţi utiliza agenţi de decalcifiere speciali. O altă soluţie ar fi instalarea unui filtru pentru furtun.